Welke kleur witte verf kies je?

Gepubliceerd op 16 februari 2022 om 12:20

Kleuren kiezen voor de inrichting van je (woon)ruimte is al moeilijk, maar heb je er ooit bij stilgestaan dat het uitzoeken van een kleur wit nóg moeilijker kan zijn? Er zijn namelijk ontzettend veel tinten wit. Maar welke kies je dan?

In deze blog probeer ik de eigenschappen van de 5 meest gekozen wittinten weer te geven. Dit zijn standaard wit, RAL 9003, RAL 90016, RAL 9010 en RAL 9001. Ik behandel de kleuren op volgorde van wit (koud) naar crème (warm).

Let op! De afbeeldingen die in dit blog zijn gebruikt geven een indicatie weer. Kleuren zijn nóóit op een beeldscherm te beoordelen. Vraag hierom altijd stalen/monster aan van de verf. 

 

Standaard wit

Deze kleur is de meest witte kleur verf die er te krijgen is. Er is geen mengpasta aan toegevoegd met kleurtinten. Wil je dus spierwitte muren? Ga dan voor standaard wit.

RAL 9003

Deze kleur wordt ook wel signaalwit genoemd en zit er dicht tegen spierwit aan. Deze frisse kleur bevat een grijze ondertoon waardoor hij wat koeler aandoet dan RAL 9010. Deze kleur wordt veel als standaard kleur gebruikt in nieuwbouw en is erg geschikt voor muren, plafonds en kozijnen.

ral 9016

Deze kleur is het broertje van RAL 9003 en wordt ook wel verkeerswit genoemd. Ook deze kleur komt erg in de buurt van spierwit. RAL 9016 is een neutrale kleur wit zonder gele óf rode ondertoon en dat maakt de kleur de laatste jaren razend populair. Het is om deze reden goed te combineren met alle andere kleuren. Wel kan de kleur een beetje koel aanvoelen. Wil je een warmere tint? Dan kan je beter kiezen voor RAL 9010.

RAL 9010

RAL 9010 is een kleur wit die razend populair is en veelal wordt toegepast in woningen. De kleur wordt ook wel zuiver wit of gebroken wit genoemd. De kleur valt iets crèmige uit vergeleken met standaard wit. Mensen kiezen overwegend voor deze kleur omdat ze hem warmer vinden aanvoelen dan spierwit.

RAL 9001

RAL 9001 is een wit met een gelige ondertoon. De kleur doet om deze reden dan ook een beetje crèmekleurig aan. Deze wit kan de indruk geven dat er in de woning gerookt is. Om deze reden zal ik deze kleur niet al te snel adviseren aan klanten. Tóch kan het wezen dat mensen heel bewust voor deze kleur kiezen omdat ze het een warmere uitstraling vinden geven dan spierwit.

En? Welke kleur witte verf kies jij?


« 

Reactie plaatsen

Reacties

J. Kouwen
2 jaar geleden

Goede uitleg Pris!