Last van slechte akoestiek in je woning?

Gepubliceerd op 8 december 2021 om 11:31

Kun je bijna niet meer gezellig in de woonkamer zitten met familie, omdat je elkaar bijna niet meer kan verstaan? Is de woonkamer een plek waar je niet graag meer bent, omdat het er te veel galmt? Dit is een veel voorkomend probleem waar veel mensen last van hebben. Simpel gezegd komt het erop neer dat er in de ruimte te veel harde materialen aanwezig zijn die geluidstrillingen niet absorberen. Geluidstrillingen weerkaatsen van oppervlakte naar oppervlakte. Als dat nergens wordt opgevangen dan gaat het galmen. Wat kun je hier aan doen?

1. Gordijnen

Het plaatsen van gordijnen kan een heel groot gedeelte van het galmen wegnemen. Gordijnen zijn van stof en stof absorbeert geluidstrillingen.

2. Vloerkleed

Ook het plaatsen van een vloerkleed kan er voor zorgen dat het galmen in je woning wordt verminderd. Een vloerkleed is gemaakt van een geluiddempend materiaal.

3. Bank van stof

Vervang je leren bank voor een stoffen bank! Het is erg belangrijk om in je woning een goede balans te hebben tussen ‘harde’ en ‘zachte’ materialen.

4. Hoeken

Creëer hoekjes in je woning. Doordat een ruimte vaak bestaat uit lange en rechte wanden hebben geluidsgolven alle mogelijkheid om in alle vrijheid te weerkaatsen tegen de muren. Wanneer je hoekjes creëert kunnen deze golven minder goed weerkaatsen en wordt de galm verminderd.

5. Akoestische panelen

Soms is er in een ruimte zo’n slechte akoestiek dat zelfs bovenstaande tips niet voldoende effect hebben. Of je hebt een ruimte waar meubelen en een vloerkleed niet gewenst zijn, zoals een grote hoge hal/gang. Is hier een oplossing voor? Akoestische panelen kunnen op dit moment een goed uitgangspunt zijn. Vaak is er vilt in verwerkt wat heel goed geluid absorbeert. Deze kun je bevestigen aan wand en/of plafond.

6. Planten

Veel planten in een kamer zorgen ervoor dat geluidsgolven hierin opgevangen kunnen worden. Het zal nooit het hele probleem voorkomen, maar zal zeker bijdragen aan een betere akoestiek in combinatie met bovenstaande punten.

 

Bekijk hier mijn project van een compleet interieurontwerp in Den Ham, waarbij ik erg rekening heb moeten houden met de akoestiek. Het gaat om een geheel nieuw te bouwen woning met betonnen wanden. De klant heeft een Forbo vloer uitgekozen. Dit maakt het een ruimte met erg harde materialen.  Er staan 2 grote luidsprekers midden in de ruimte. Dit zijn luidsprekers van de klant en deze moeten los in de ruimte staan voor een optimale geluidskwaliteit. De opdrachtgevers wilden in eerste instantie eigenlijk geen gordijnen. Ik heb ze toch kunnen overtuigen hiervoor te kiezen. Ook heb ik hen geadviseerd te kiezen voor een stoffen bank en stoelen. Daarnaast heb ik een verlaagd plafond in de ruimte aangebracht wat zorgt voor "hoekjes". Ook heb ik akoestische panelen van Wood-UPP toegepast tegen de achterwand. Als laatste is er een groot rond vloerkleed neergelegd op de vloer. Nu moet het helemaal goedkomen met de akoestiek in deze ruimte! 


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Micha
2 jaar geleden

Bedankt voor je waardevolle tip(s)!